Kind in twee huizen
Veel gescheiden stellen voeden hun kinderen gezamenlijk op. Het zogenaamde co-ouderschap vergt samenwerken, communiceren en vertrouwen. Voor de meeste ouders werkt het goed. Zij zijn tevreden. Wat vinden de kinderen er eigenlijk van?
Suzanne (39) en haar ex-partner Tom (43) gingen ruim twee jaar geleden uit elkaar. Samen hebben ze twee kinderen, Joris van 10 en Fleur van 7. Het co-ouderschap was voor hen een vanzelfsprekende keuze. Restte de vraag hoe het co-ouderschap ingevuld moest worden. Door onze kinderen blijven we altijd met elkaar verbonden. Het is van belang goed samen te werken en te blijven communiceren. We hebben immers één gezamenlijk doel: het welzijn van onze kinderen.
Afspraken maken
Samen met Ina de Jonge van endore als mediator en procesbegeleider van onze scheiding, hebben we afspraken gemaakt over de verzorging, vakanties, financiën, verjaardagen, sporten, scholen enz. Samengevat: De toekomst van onze kinderen. Dit is het ouderschapsplan en dient als leidraad voor ons co-ouderschap. We hebben dit plan ondertekend en eens per 3 maanden bekijken we of alle afspraken nog soepel verlopen of aangepast moeten worden. Aan een aantal afspraken wordt niet getornd. Dit zijn de “rode lijn” afspraken die geen van ons tweeën mag schenden. Voor de rest blijven we zo flexibel mogelijk en vertrouwen we elkaar. Natuurlijk hebben we wel eens conflicten. Wat vinden de kinderen er van. Wij wonen sinds de scheiding op vaste dagen bij papa of mama. Dit is voor ons duidelijk en fijn. Zo weten we altijd wat er gaat gebeuren. Maar het is natuurlijk niet altijd leuk. We missen wel de gezelligheid met papa en mama samen en de verhalen aan tafel. Het belangrijkste is dat we in beide huizen een eigen plek en spullen hebben en dat papa of mama daar is. Wij zijn blij dat het voor papa en mama werkt want zo krijgen wij het beste uit twee huizen.
Tips
1. Loyaliteitsconflict of juist niet…
Vraag nooit wie ze liever vinden, papa of mama.
Vraag nooit wie ze liever vinden, papa of mama.
Vraag nooit bij wie ze graag willen wonen.
Blijf als ouders voor de kinderen zorgen en niet andersom.
Laat de kinderen kind zijn. De scheiding is niet hun keuze.
2. Wachten op Papa of Mama…
Spreek met elkaar af dat degene bij wie het kind is, hem of haar naar de andere ouder (terug)brengt.Daarmee voorkom je dat je kind lang zit te wachten op de komst van papa of mama. Bovendien laat je duidelijk zien dat je het belangrijk vindt dat het ook bij de andere ouder is.
3. Afspraken vastleggen…
Als u uw afspraken en wensen goed laat vastleggen in een echtscheidingsconvenant, heeft u daar de rest van uw leven plezier van. endore helpt u daar graag bij. Kom gerust langs voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.
4. Nazorg…
Als u een relatie beëindigt, is dit niet zomaar een moment. Het einde van een vervelende periode maar ook de start van een nieuwe toekomst. Zijn alle emotionele en financiële zaken verwerkt en afgewikkeld? Bevalt het ouderschapsplan en hoe gaat het met de kinderen? En met uzelf? Hoe ervaart iedereen de situatie? endore blijft betrokken.
Deze column is geplaatst in het Stadshagen Magazine, juni 2014