Een pensioensgat dichten doet altijd pijn
Een op de vijf werkende Nederlanders heeft een pensioengat. Bij kwetsbare groepen als zelfstandigen en gescheiden mensen loopt dat op tot een op de drie. Pensioen is ingewikkeld en ver weg. De meeste mensen gaan zich pas voor het onderwerp interesseren als ze slechts beperkte mogelijkheden hebben om te handelen.
Wanneer er sprake is van een pensioengat hangt af van de persoonlijke situatie. Bij de volgende situaties komt een pensioengat vaker voor:
- Laag- en middeninkomens
- Gescheiden
- Zzp’ers
- Eigen huis onder water
- Flexibele arbeidskrachten
- Tijdelijk arbeidsongeschikt geweest
In geval van echtscheiding is er de wet Pensioenverevening bij scheiding. Deze wet bepaalt dat beide ex-partners recht hebben op de helft van het opgebouwde pensioen tijdens huwelijk van elkaar wat ze ontvangen op pensioengerechtigde leeftijd.
Je hebt gedroomd van een luxe scenario dat anders uitpakt na een scheiding. Tegen de gevolgen van een relatie die strandt kun je je niet verzekeren.
Stel je bent 55 jaar en gaat scheiden. Dan heb je nog maar beperkt de tijd om het pensioengat dat is ontstaan door de verevening (de verdeling van het opgebouwde pensioen tijdens het aantal huwelijkse jaren) op te vullen. Veel mensen beseffen onvoldoende dat hun ex-partner recht heeft op een deel van het opgebouwde pensioen.
Een goede procesbegeleider zal voldoende aandacht schenken aan de pensioenen en de gevolgen die de scheiding voor deze pot heeft. Ik ben met Endore actief als mediator in Zwolle en omstreken. Wanneer u vraagstukken over pensioenen of echtscheidingen heeft, ga ik graag in gesprek.