logo-endore

Gelukkige kinderen na scheiding, welke ouder wil dat nu niet?

10 tips over omgaan met kinderen tijdens een scheiding.

1.Praat met je kinderen

Vertel ze in eenvoudige bewoordingen wat jullie echtscheiding voor gevolgen heeft voor hen en hoe hun leven eruit ziet na de scheiding. Geef ze gelegenheid vragen te stellen, ze zullen zich veiliger voelen, minder alleen en minder bang voor wat komen gaat.

2. Houd kinderen buiten de gesprekken die jullie als partners aangaan.

Kinderen zijn loyaal en houden van beide ouders. Organiseer de scheiding zodanig dat kinderen een goede relatie met beide ouders kunnen behouden. Laat geen stukken liggen op de keukentafel en voer geen gesprekken over de scheiding in hun aanwezigheid. Laat de kinderen kind zijn en blijven.

3. Houd het conflict bij de kinderen weg

Zelfs als je als ouders veel ruzie hebt, kun je het conflict voor je houden door af te spreken buitenshuis. Bijvoorbeeld bij de mediator of een andere neutrale plek.

4. Vader/Moeder: blijf in beeld

Help met huiswerk en andere projecten, wees emotioneel beschikbaar om met ze te praten als ze hieraan behoefte hebben. Betrokkenheid van beide ouders leidt tot betere schoolprestaties en aanpassing aan de nieuwe situatie.

5. Moeder/Vader: omgaan met boosheid en verdriet

Scheiden doet pijn en roept gevoelens op van elkaar nooit meer willen zien. Overtuig je ervan dat dit de kinderen niet gelukkig maakt en zeker niet het beste is. Geef de kinderen de ruimte om beide ouders te houden in hun leven, immers, zij voeren de scheiding uit die hun ouders veroorzaken.

6. Blijf een betrokken ouder

Een scheiding betekent niet dat je een tijdje geen ouder bent. Je moet regels blijven bijbrengen en de kinderen in de gaten houden. Blijf emotioneel beschikbaar en toon oprechte belangstelling in hun school/sportprestaties.

7. Je eigen geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid, in balans zijn, heeft effect op de kinderen. Gaat het goed met de ouders, dan gaat het goed met de kinderen. Gaat het slecht met de ouders dan gaat het ook slecht met de kinderen. Zoek tijdig hulp en laat het niet uit de hand lopen. De mediator speelt hierbij een cruciale rol.

8. Belangrijke familiebanden zoals: Grootouders en andere familieleden

De kinderen hebben het recht om de banden te houden met de familie van de andere ouder en belangrijke vrienden. Onderhoudt deze banden. Een stabiele band geeft de kinderen veiligheid, hechting en ondersteuning.

9. Voorzichtig met nieuwe relaties

Neem de tijd, ga zorgvuldig met de gevoelens van de kinderen om. Vooral jonge kinderen hechten zich aan nieuwe partners, oudere kinderen zijn gereserveerd.

10. Tip voor niet-zorgende ouders

Neem je aandeel in de kosten van de kinderen als je daarvoor draagkracht hebt. Laat de boodschap naar de kinderen zijn dat je veel van ze houdt en hen zoveel mogelijk buiten de scheiding wilt houden. Zij waarderen dit als ze volwassen zijn.

Samenvattend: Dat wat tussen twee ouders speelt, is en blijft van hen. Daar staan de kinderen buiten en hebben ze niets mee te maken. Dit is de enige manier om het kind, kind te laten zijn en blijven.

Gerelateerde berichten