logo-endore

Echtscheiding en de gevolgen voor ondernemers en het bedrijf

6 vragen: Echtscheiding en bedrijf

Echtscheiding is samen met faillissement en arbeidsongeschiktheid een van de gevaarlijkste beren op het pad van de ondernemer. De gevolgen voor de onderneming en inkomen zijn vaak zeer ingrijpend. 6 vragen en antwoorden over huwelijkse voorwaarden en de voordelen van mediation en/of een overlegscheiding.

1. Letten ondernemers een beetje op hun huwelijkse voorwaarden?

Veel ondernemers hebben een verrekenbeding in hun huwelijkse voorwaarden. Zo’n verrekenbeding houdt in dat je de overgespaarde inkomsten aan het eind van het jaar moet verdelen. Hier komt in de praktijk weinig van terecht. Dat kan er toe leiden dat de waarde van de onderneming moet worden verdeeld. De berekening hiervoor, als er niet is verrekend, is buitengewoon complex.

2. Je bent er dus niet met huwelijkse voorwaarden alleen?

Je hebt ze niet voor niets gemaakt. Voer uit wat je hebt afgesproken in de huwelijkse voorwaarden en gooi niet alles op 1 hoop alsof je in gemeenschap van goederen gehuwd bent. Zorg ervoor dat er ieder jaar wordt verrekend, doe je dit niet, en heb je jarenlang alles gedeeld, dan moet je ingeval van een echtscheiding ook alles delen.

3. Wat zijn de grootste conflictpunten?

Een echtscheiding van een ondernemer is doorgaans ingewikkeld en de doorlooptijd is langer omdat er veel moet worden uitgezocht. De kans op conflicten is daardoor groter. Hierbij valt te denken aan: Huwelijkse voorwaarden, alimentatie, de waarde van de onderneming en de pensioenrechten.

4. Hoe voorkom je conflicten in dit proces?

Dit is sterk afhankelijk van hoe het echtpaar er in staat, wat voor hen belangrijk is en wat ze elkaar gunnen. Vaak zijn de belangen tegengesteld. Denk na over hoe je jezelf wilt zien over 2/5/10 jaar.

5. Wat gebeurt er met de onderneming?

De waarde van de onderneming moet worden gedeeld, een ramp als je partner de helft van de onderneming claimt. De jurisprudentie stelt dat de onderneming moet kunnen blijven bestaan. Vraag een onpartijdige deskundige de waarde van de onderneming te bepalen en een alimentatievoorstel te doen.

6. Wat is het voordeel van mediation en overleg?

Mediation heeft als voordeel dat je eigenaar blijft van ieder besluit en dat je na de scheiding met elkaar door 1 deur verder kunt, zeker ingeval er kinderen zijn en het belangrijk is dat de onderneming blijft bestaan omdat hieruit de alimentatie voor de partner en voor de kinderen moet worden betaald. Bovendien is er ruimte voor emotie, in tegenstelling tot een vechtscheiding die bij de rechter eindigt. In de rechtbank tellen de feiten en is geen ruimte voor emoties.

Samengevat: Ingeval van echtscheiding, waarbij sprake is van een onderneming, vormt de eerste besparing dat partijen er in gezamenlijk overleg en mediation uit dienen te komen. Dit is de beste financiële zekerheid voor nu en de toekomst van alle betrokkenen.

Gerelateerde berichten